Wat is het

Femicide is het doden van een vrouw door een man. Het verschil met een ‘gewone’ moord is dat de vrouw hier wordt vermoord vanwege haar geslacht.

Volgens de World Health Organization zijn er vier soorten te benoemen:

  • Intieme femicide: de vrouw wordt gedood door een man uit haar omgeving. Vaak haar partner of ex-partner.
  • Femicide van eer: voor degenen wiens traditie het is, wordt de vrouw gedood door een familielid of haar clan, om de reputatie te beschermen. De moord wordt gepleegd wanneer een vrouw morele wetten overtreedt of, wanneer ze verkracht wordt, uit schaamte.
  • Femicide gekoppeld aan bruidsschat: de jonge vrouw wordt gedood door haar schoonfamilie die de bruidsschat onvoldoende vindt.
  • De niet-intieme femicide: de moordenaar is vooral gericht op vrouwen en de dood is soms het gevolg van seksueel geweld.


Bij femicide wordt gekeken naar gender en maatschappelijke context. Verwarring kan ontstaan wanneer er in een individuele casus wordt gesteld ‘dat hij haar niet doodde omdat ze vrouw was, maar omdat ze hem wilde verlaten’. Dat klopt dan in die casus, maar gevraagd wordt om de maatschappelijke context en dus de positie van de vrouw in deze casussen mee te nemen bij een aanpak. Waarschijnlijk was zij niet vermoord als zij een man was geweest.

Het beeld dat vrouwen en mannen van zichzelf of elkaar (als gender) hebben in relaties speelt mee. Maar ook maatschappelijke posities, economische afhankelijkheid, culturele normen, waarden en gewoontes en simpelweg verschil in fysieke kracht spelen een rol.

Veel plegers hebben (onbewust) het gevoel dat zij een treetje hoger staan dan de slachtoffers en ontlenen daar rechten aan. Een vrouw moet nu eenmaal luisteren naar een man, zij is van hem, zij moet hem steunen en naar hem luisteren etc. Dit zijn overtuigingen die men vaak met de paplepel heeft ingegoten gekregen en waar men zich niet eens zozeer van bewust is. Het is iemands referentiekader en daar wordt doorgaans niet op gereflecteerd.

Als hulpverlener wordt van je gevraagd een casus per casus te bekijken en maatwerk te leveren, terwijl je tegelijkertijd gendersensitief en cultureel sensitief bent én systeemtheoretisch kunt kijken. Zet um op … !

Wat doe je altijd

  • Wanneer je het idee hebt dat er in een casus een risico is op intieme femicide, verzamel de signalen zo concreet mogelijk en bespreek deze met het slachtoffer.
  • Stem altijd goed af met het slachtoffer omdat zij weet wat de routines en risico’s zijn.
  • In deze zaken is het van belang dat je samenwerkt met de politie, Veilig Thuis en/of het Zorg en Veiligheidshuis.
  • Wanneer er signalen zijn dat er mogelijk risico is op eerwraak, of femicide gekoppeld aan de bruidsschat, betrek je de deskundige op het gebied van schadelijke traditionele praktijken van de wijkteams of het Expertise Team erbij. (Zie ook eergerelateerd geweld.)
  • Niet-intieme femicide zijn politiezaken en zullen hier niet verder besproken worden.


Mogelijk vervolg

  • Wanneer er risico is op femicide is het zaak dat het slachtoffer op een zo veilig mogelijke manier weg kan of wordt weggehaald uit de situatie, evenals haar kinderen en eventuele huisdieren. Opvang op een, voor de pleger, geheime locatie moet geregeld worden. Bij alle betrokkenen moet duidelijk zijn dat het hier gaat om een casus met een groot gevaarsrisico.
  • Bij risico op femicide van eer kan een risicotaxatie gedaan worden door een expert van de politie met behulp van de checklist eergerelateerd geweld. Via de politie en VT kan er consultatie plaatsvinden bij- en taxatie en analyse door het Landelijk Expertise Team Eergerelateerd Geweld.


Wat moet je in ieder geval weten, waar moet je op letten

  • Jane Monckton Smith heeft in haar boek ‘In Control, Dangerous Relationships and how they end in murder’ acht fases beschreven die vaak voorafgaan aan intieme femicide, of risico op moord bij huiselijk geweld of stalking.
  • Voor de fases die in dit boek beschreven wordt: zie onder Coercive Control.
  • Risico op femicide wordt soms onderschat terwijl in Nederland elke acht dagen een vrouw wordt vermoord (Kennisinstituut voor Vrouwen- en Emancipatiegeschiedenis Atria). Uit cijfers van het CBS blijkt dat bij bijna zes op de tien vrouwen in Nederland tussen 2017 en 2021 een (ex)partner de vermoedelijke dader was. Bij 19,6% ging het om een familielid. Ter vergelijking: bij mannen zijn de vermoedelijke daders meestal kennissen, vrienden, criminelen of onbekenden (Roxane Soudagar, Het Parool 24 november 2022).
  • Systemisch bekeken kan je femicide plaatsen in de grotere context van ‘Maatschappij als systeem’ en de positie die vrouwen hebben binnen dat systeem.

Hoe pak je het aan

Waar het bij huiselijk geweld en kindermishandeling sowieso gaat om veiligheidsproblematiek, gaat het bij femicide om leven en dood. De veiligheidsrisico’s zijn heel groot. Er moet altijd eerst gehandeld worden ten behoeve van directe veiligheid.

Samenwerken is een sleutelbegrip in deze zaken. Je kunt dergelijke zaken niet oplossen zonder samenwerking met politie, Veilig Thuis en Zorg&VeiligheidsHuis.

Het gebruik van de term femicide geeft de urgentie aan en maakt dat alle samenwerkingspartners zich onmiddellijk bewust zijn van het gevaar.

In deze zaken moet ten behoeve van de veiligheid veel sneller gehandeld worden dan bijvoorbeeld in zaken waarbij relatietherapie een oplossing zou zijn (om maar iets te noemen).

Zorg dat je bij de contacten die je opneem met ketenpartners zoals politie en Veilig Thuis, de juiste personen van die organisaties spreekt. Dus bij VT vraag je naar de gedragswetenschapper en bij de politie check je of er een specialist is of een projectleider femicide. Wanneer je de verkeerde personen te pakken hebt is het risico op verkeerd advies of onderschatting van de casus groot. Daardoor kan er bijvoorbeeld vertraging optreden omdat de casus op ‘de stapel’ komt.


Wanneer de veiligheid van mogelijke slachtoffers is gewaarborgd is het zaak om te kijken in hoeverre er sprake is geweest van coersive control en wat de effecten daarvan zijn op het slachtoffer. Wanneer iemand langdurig bloot is gesteld aan manipulatie (gaslighting), psychische mishandeling en trauma, heeft dat onder meer gevolgen voor iemands autonomie, en zelfvertrouwen en daarmee keuzes die iemand maakt.

Ook als iemand uit de situatie is kan zij nog steeds in de psychologische gevangenis zitten die door de ‘hersenspoeling’ is gecreëerd.

De kleinste tegenslag kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat iemand denkt dat ze inderdaad niks zelf kan en de pleger nodig heeft. Dat is een risico waar je rekening mee moet houden. Dus zoek de juiste psychologische ondersteuning voor het slachtoffer.

Lees ook ‘psycho-educatie’ onder ‘Coercive control’.

Verder hangt het af van de vervolgstappen in de samenwerking wat er moet gebeuren. Afhankelijk van of er forensische stappen (kunnen) worden genomen en welke, kan er verder gekeken worden. Kan het slachtoffer terug naar huis of is het nodig dat zij een nieuw leven begint op een andere plek?


Ondersteuning bij een nieuwe start, maar ook zaken als traumaherstel, empowerment en aandacht voor persoonlijke passies zijn zaken waaraan gedacht kan worden.



In contact met de pleger is het van belang dat je veiligheid als uitgangspunt houdt. Misschien overbodig om te zeggen maar er gaan toch best nog vaak dingen fout in de informatie-uitwisseling. Bijvoorbeeld omdat degene die de betaling goedkeurt van het verblijf in de opvang door het slachtoffer, de post hieromtrent naar het adres stuurt waar de pleger nog woont. Deze heeft dan meteen informatie die hij niet moest hebben zoals het adres van de opvang waar het slachtoffer verblijft. Dus check dit soort zaken en maak duidelijke afspraken met alle betrokkenen.


Zorg dat er aandacht is voor mogelijk stalkingsgedrag en instrumenten die een pleger daarvoor gebruikt zoals tracers, locatie finders op de telefoon van het slachtoffer etc.



Plegers in dit soort zaken vragen om een specialistische aanpak. Vaak is er een verleden van criminele feiten of gewelddadige relaties. Maar ook als dit niet zo is, zijn organisaties die gespecialiseerd zijn in forensische aanpak en/of in ieder geval in persoonlijkheidsproblematiek, een betere keuze voor de pleger dan een wijkteam.  



Specifieke aanpak bij eer en bruidsschat

Goed om te weten is dat bruidsschat over heel de wereld een gebruikelijk gewoonte is en dat het vaak in twee vormen voorkomt. Er is een bruidsschat die gegeven wordt vanuit de bruidegom en zijn familie aan de bruid. En er is een bruidsschat die gegeven wordt vanuit de bruid en haar familie aan de bruidegom. Dit laatste komt voor in landen als India, Pakistan en Bangladesh.


Beiden zijn in het leven geroepen als verzekering en steun aan de vrouw in haar verdere huwelijksleven. Het heeft vaak een symbolisch waarde.

In een aantal gemeenschappen heeft de bruidsschat een evolutie doorgemaakt en wordt er status aan ontleend. Hoe hoger de bruidsschat, hoe meer aanzien en status een familie heeft. Wanneer een bruidsschat in de ogen van de familie/gemeenschap te laag is, wordt dit opgevat als grote belediging en minachting. Het gevolg daarvan kan zijn dat er geweld wordt gepleegd uiteindelijk zelfs femicide.


Hoewel het in veel landen bij wet verboden is, komt het geven en ontvangen van een bruidsschat veel voor.


Belangrijk om je te realiseren bij schadelijke traditionele praktijken is, dat er niet één duidelijke pleger aan te wijzen is. Waar het aanvankelijk lijkt te gaan om een dreigende situatie bij een echtpaar, kan ineens een neef, oom, opa, vader,  of broer femicide plegen. Achter deze daad kan dan het hele netwerk staan.


Zie verder het hoofdstuk over STP.


Instrumenten

- De belangrijkste instrumenten zijn samenwerken, korte lijnen creëren en snel (maar wel verantwoord!) handelen.

- Om je wat breder te verdiepen in de maatschappelijke context van dit onderwerk kan je ook het Verdrag van Istanbul erop naslaan.


Verdrag van Istanbul

Een belangrijk mensenrechtenverdrag op het gebied van geweld tegen vrouwen is het verdrag tegen de Raad van Europa inzake geweld tegen vrouwen, beter bekend als het Verdrag van Istanbul. Het doel van dit verdrag is een Europa te creëren vrij van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld. Het verdrag onderstreept dat geweld tegen vrouwen voortkomt uit genderongelijkheid.

Tegelijkertijd houdt geweld tegen vrouwen genderongelijkheid in stand. Het is daarom nodig dat geweld tegen vrouwen wordt tegengegaan, waarbij rekening wordt gehouden met de ongelijke machtspositie van vrouwen en mannen.

Nederland heeft het Verdrag geratificeerd en moet zich dus houden aan de verplichtingen van dit verdrag zoals preventie van geweld tegen vrouwen en over bescherming en ondersteuning van slachtoffers.

Definitie van ‘geweld tegen vrouwen’ in het verdrag:

“Alle vormen van gender gerelateerd geweld die leiden of waarschijnlijk zullen leiden tot fysiek, seksueel of psychologisch letsel of leed of economische schade voor vrouwen, met inbegrip van bedreiging met dit soort geweld, dwang of willekeurige vrijheidsberoving, ongeacht of dit openbaar of in de privésfeer geschiedt.”


College voor de rechten van de mens:

Geweld tegen vrouwen | Gendergelijkheid | College voor de Rechten van de Mens (mensenrechten.nl)

Faster Capital over bruidsschat:

Dower and Dowry: Exploring Matrimonial Traditions Worldwide - FasterCapital


Meer links
Share by: