Wat is het

Wanneer je in je werk te maken krijgt met huiselijk geweld, kindermishandeling, oorlogsgeweld en meervoudige problematiek loop je risico op compassion fatique, secundair trauma en vicarious traumatization. Omdat de symptomen van deze problemen vaak als ‘burn-out’ worden geïnterpreteerd, ook een uitleg over dat beeld.

  • Compassion fatique

    In het kort betekent compassion fatique dat je stress, spanning en vermoeidheid krijgt door het zorgen voor anderen die lijden aan een lichamelijk of psychologisch probleem. De symptomen lijken op burn-out, waardoor veel mensen in de hulpverlening dat stempel misplaatst krijgen.


    De stress, spanning en vermoeidheid die ontstaat door het zorgen voor anderen die lijden aan een lichamelijk of psychologisch probleem. 


    Symptomen:

    1. Gebrek aan kracht, vitaliteit, energie en naar uitputting.  

    2. Het is het moe zijn van het helpen en van het hebben van compassie richting anderen.  


    Oorzaak:

    Compassion fatique zou zich van burn-out onderscheiden door het ontstaan van deze klachten. Bij burn-out is de langdurige werkstress de aanleiding tot fysieke, mentale en emotionele uitputting. De emotionele uitputting bij compassion fatique is daarentegen een natuurlijk gevolg van het werken met mensen die een traumatische gebeurtenis hebben meegemaakt en kan acuut optreden. Met name mensen met groot compassievermogen zijn vatbaar.


  • Secundaire traumatische stress

    Secundair trauma, lijkt op een primair trauma, maar ontstaat door het letterlijk meeleven of ervaren van emoties die bij een trauma behoren van een cliënt. Mensen met veel compassie en inlevingsvermogen lopen extra risico. 

    Het angstsysteem wordt ontregeld. 


    Oorzaak:

    De natuurlijke gedragingen en emoties die een gevolg zijn van het weten van een traumatische gebeurtenis, ervaren door een belangrijke naaste en de stress die het gevolg is van het helpen of willen helpen van een getraumatiseerd of lijdend persoon.


    Symptomen:

    - Zich opdringende voorstellingen en beelden (herbeleving),  

    - vermijding en verhoogde prikkelbaarheid,  

    - klachten als slaapproblemen,

    - concentratieverlies voor, 

    - hetzelfde type symptomen als die post-traumatische stress definiëren.  

    De essentie van deze klachten is ontregeling van het angstsysteem. Het angstsysteem is belangrijk om te overleven. Het stelt ons in staat in extreme, levensbedreigende situaties, helder te blijven denken en snel te handelen. Net als in het geval van post-traumatische stress zijn de stressreacties van hulpverleners die met traumaslachtoffers werken als normale, natuurlijke reacties te beschouwen. Pas wanneer deze stressreacties lang voortduren en de hulpverlener beperken in zijn of haar functioneren, is er sprake van een secundaire traumatische stress-stoornis.


  • Vicarious traumatization

    Vicarious traumatization is het innerlijke veranderen van traumahulpverleners, zoals de verandering in basisovertuigingen, levensvisie etc.


    Vicarious traumatization wordt gedefinieerd als veranderingen in de innerlijke ervaringen, de innerlijke belevingswereld van traumahulpverleners. Er treden veranderingen op in de basisovertuigingen: een stelsel van in het leven opgebouwde fundamentele zekerheden, aannames en verwachtingen ten aanzien van eigen identiteit, wereldbeeld en spiritualiteit. Spiritualiteit is hier breed opgevat als hoop, geloof, vreugde, liefde, verwondering, acceptatie, vergevingsgezindheid en creativiteit. 


    Oorzaak: 

    Traumahulpverleners met een sterke empathische betrokkenheid bij traumaslachtoffers.


    Symptomen (uitingsvormen):

    - De hulpverlener kan een verwijdering ten opzichte van zichzelf ervaren (aantasting van het gevoel voor identiteit). Dit uit zich in een gevoel van onwerkelijkheid, zich emotioneel verdoofd voelen en meer afstand nemen van anderen. 

    - De hulpverlener kan zich vragen gaan stellen over de betekenis en het doel van het leven. Een dergelijke ‘verstoring van de spiritualiteit’ leidt tot gevoelens van wanhoop, verwarring en hulpeloosheid. 

    - Er kunnen problemen ontstaan in het omgaan met emoties. 

    - Het vermogen om te ‘luisteren naar jezelf, naar je eigen behoeften’ kan aangetast zijn. Dit kan leiden tot gedragingen die schadelijk zijn voor de persoon zelf, zoals overwerken, het moeilijk vinden beslissingen te nemen, minder gevoelig worden voor wat men zelf zou willen of nodig heeft. 

    - Er kunnen verstoringen van cognitieve schema’s optreden. Cognitieve schema’s zijn bepalend voor de manier waarop iemand zichzelf en de wereld interpreteert. Niet alle schema’s zijn even belangrijk voor het individu. Door opvoeding en persoonlijke ontwikkeling is de ene persoon bijvoorbeeld gevoeliger voor aantastingen van intermenselijk vertrouwen en de ander sensitiever voor verschillende vormen van machtsuitoefening. 

    Nadruk op innerlijke verandering en eerder cumulatief en permanent dan acuut en voorbijgaand.

  • Burn-out

    Syndroom van uitputting...

    Oorzaak: Ervaren hoge werkdruk, gebrek aan voldoende middelen en ondersteuning om het werk uit te voeren, langdurige werkstress.

    Symptomen:

    - emotionele uitputting,  

    - depersonalisatie (de neiging een negatieve, cynische houding te ontwikkelen ten aanzien van het werk) 

    - verminderde gevoelens van persoonlijke bekwaamheid in de werksituatie, door uitputting en afstand 

Wat doe je altijd

Blijf niet rondlopen wanneer je bovenstaande symptomen ervaart. Ga met iemand praten. Afhankelijk van wie je vertrouwt kan dat je manager, een collega of iemand buiten je werk zijn. Maar je kunt ook denken aan bedrijfsmaatschappelijk werk.

Mogelijk vervolg

Het kan nodig zijn dat je je een tijdje ziek meldt maar het is in ieder geval zorg dat je kijkt wat je nodig hebt om van je symptomen af te komen. Alleen een ziekmelding is vaak niet genoeg. Psychologische hulp om goed in kaart te brengen wat er precies speelt, hoe het komt en hoe je er mee om kan gaan, is vaak geïndiceerd. 

Wat moet je in ieder geval weten, waar moet je op letten

Uit verschillend onderzoek is gebleken dat een aantal factoren een rol spelen bij het ontstaan en het voorkomen van bovengenoemde zaken.

  • Werken met getraumatiseerde kinderen,
  • werken met mensen waarbij sprake is van seksueel misbruik,
  • werken met mensen die, een door mensen veroorzaakt trauma hebben opgelopen, in oorlog, of door mishandeling en huiselijk geweld/kindermishandeling,
  • langdurig geconfronteerd worden met getraumatiseerde mensen en kinderen,

vergroten het risico op en/of, en/en compassion fatique als coping mechanisme, secundaire traumatisering en vicarious traumatisation. 

Hoe pak je het aan

-       Heb compassie met jezelf en kijk zonder veroordeling van jezelf naar je situatie.

-       Heb erkenning voor het feit dat het werk dat je doet complex is en dat het de risico’s op bovengenoemde beelden, passen bij het werk dat we doen. Het is dus niet omdat er iets mis is met jou!

-       Zoek hulp. Praten met ervaren collega’s kan helpen. Maar vooral met mensen die weten waar dit over gaat en die het misschien wel herkennen. Wanneer dat niet genoeg is, ga naar een specialist.

-       Laat het niet te ver komen door goed voor jezelf te zorgen op emotioneel-psychisch vlak. Dat betekent dat je het je niet kunt permitteren om altijd ‘stoer’, ‘de rots in de branding’, de ‘pleaser’ of ‘de redder’ te zijn. Wanneer je deze rollen bij jezelf herkent is het tijd voor zelfreflectie, het liefst met behulp van anderen. Maak gebruik van casuïstiekbesprekingen, intervisies en ervaren collega’s. Het kunnen terugvallen op mensen in je team of Instelling is belangrijk in dit vak. 

-       Zingeving is een belangrijke factor in het voorkomen van compassion fatique en die zit hem voor de meeste hulpverleners in het kunnen helpen van mensen door hun vak uit te oefenen. Bezig zijn met waar het werk voor bedoeld is.

-       Je grenzen kennen en aangeven is een belangrijke factor bij burn-out. Dat is iets waar veel mensen binnen de hulpverlening een leerproces voor door moeten maken. Geeft niks, hoort erbij.

-       Bij secundaire traumatisation is het handig om gespecialiseerde hulp te zoeken voor traumaverwerking. EMDR kan helpend zijn.

-       Bij vicarious traumatisation is het van belang om opnieuw te kijken naar jouw blik op jezelf en op de wereld. Het is belangrijk om lief en zonder oordeel te kijken naar wat je denkt, voelt en doet. Mindfulness kan daarbij ondersteunen.

Instrumenten

Deze informatie komt uit:

-       Yvonne Zwarthoed, Hans te Brake en Josée Netten: ‘Help ik heb geholpen’ 

www.Impact-kenniscentrum.nl

-       Nelleke Nicolai: ‘Overdracht en tegenoverdracht bij traumabehandeling’

Share by: