5. Veiligheidsplan

HG/KM is veiligheidsproblematiek. Daar hoort een veiligheidsplan bij. Er zijn heel veel vormen van veiligheidsplannen. Hier worden drie vormen benoemd.


1. Veiligheidsafspraken en tips

Vrij vroeg in het hulpverleningsproces is het zaak om veiligheidsafspraken te maken. Wanneer het niet veilig genoeg is om een familieoverleg te organiseren, of de casus leent zich daar niet voor omdat het bijvoorbeeld gaat om een casus waarbij iemand wordt lastiggevallen door een ex-partner, dan kan je veiligheidsafspraken maken.


Je gaat dan samen met de cliënt de veelvoorkomende gevaarlijke gebeurtenissen, of de te verwachte risicovolle gebeurtenissen in beeld brengen om daar vervolgens hele praktische acties aan te koppelen. Zoek uit wat de cliënt nodig heeft om zich veilig te voelen. Dat kan soms anders zijn dan wat jij als hulpverlener zou verwachten of veilig vindt.


Voorbeelden zijn:


·     Mevrouw Jansen ondertekent en verstuurt de verklaring die zij heeft opgesteld aan de advocaat van de heer Pieterse. Hierin staat vermeld dat de relatie verbroken is en dat zij geen contact meer wenst met de heer Pieterse en dat indien er communicatie nodig is, deze via de advocaat verloopt.


·     Mevrouw Jansen belt de politie zodra de heer Pieterse voor de deur staat of dreigt naar de woning te komen. Ook maakt zij melding van eventuele berichten die hij verstuurt of wanneer hij zich in de omgeving van mevrouw ophoudt.

·     Mevrouw Jansen vraagt haar vriend meneer Klaassen om aanwezig te zijn in de woning als zij zich onveilig voelt. Haar vriend is op de hoogte van de situatie.


·     Mevrouw brengt naar aanleiding van de tip van de politie extra balken aan bij de open vensters die het betreden van de woning bemoeilijken.

·     Mevrouw volgt de training Krachtige Vrouwen gericht op het vergroten van haar veiligheid.


·     Het wijkteam deelt de veiligheidsafspraken met VTRR en de politie zodat de afspraken transparant en helder zijn.


Een overzicht met afspraken ziet er bij iedere zaak weer anders uit natuurlijk. Een aantal tips zijn kunnen in veel situaties handig zijn.


·     Hou je telefoon bij je in de buurt.


·     Installeer de veiligheidsfunctie/alarmknop in je telefoon.


·     Hou je paspoort of identiteitsbewijs bij de hand.


·     Zet een tas met spullen klaar, dan kan je snel weg als dat nodig is.


·     Zorg dat je belangrijke telefoonnummers in je telefoon hebt, maar misschien ook apart ergens opgeschreven hebt waar je er makkelijk bij kan.


·     In sommige gevallen is het handig om een geheim mailadres te hebben waar je kopieën van je paspoort en andere belangrijke papieren naartoe kunt mailen. Of bewaar deze bij een vertrouwd persoon.


Maar ook vragen als: “Wie kan je bellen, of wie weten ervan?” kunnen helpen.

2. Driekolommen model

Dit model van Focus op Veiligheid (Signs of Safety) kun je gebruiken wanneer je met alle betrokken partijen (gezin, familie, sociaal netwerk, school, etc.) om tafel kunt om een gezamenlijk veiligheidsplan op te stellen.


Arum en Vogtländer zeggen daar het volgende over in hun gefaseerde aanpak: 
 
“Directe veiligheid bereiken we door een gezamenlijk opgesteld veiligheidsplan op basis van consensus over wat voldoende veiligheid inhoudt. Voldoende veiligheid wordt geoperationaliseerd als consensus over een 6 op de veiligheidsschaal na discussie. De partijen die met de casusregisseur aan tafel zitten moeten het eens worden over de veiligheidsdoelen die gerealiseerd moeten worden om het huishouden in de toekomst een 6 op de veiligheidsschaal te kunnen geven. Dit pakket van veiligheidsdoelen vormt het geheel van bodemeisen die de (eerder beschreven) casusregisseur stelt aan de veiligheid. Het geven van cijfers is op zich intuïtief en subjectief, maar de toelichting met feitelijke informatie die de professionals met elkaar delen en de discussie daarover helpen om de situatie in kaart te brengen en tot de voor dit huishouden passende oplossingen te komen.”


Hiermee verwijzen ze naar het driekolommen model dat gebruikt wordt bij Signs of Safety. Met elkaar ga je drie kolommen invullen. Eerst op flappen om vervolgens in een schema op A-4 te verwerken. Bij alles wordt gekeken hoe veilig is het nu, welk cijfer zou je dat geven op een schaal van 1 tot 10 en hoe krijgen we dat naar minimaal een 6.


Dit model is met name gericht op de veiligheid van de kinderen, maar je kunt het ook gebruiken voor partnergeweld.

3. Uitgebreid veiligheidsplan

Wanneer er sprake is van kindermishandeling of multiproblem gezinnen dan is het uitgebreide veiligheidsplan van ZVVO van toepassing. Klik hier. Dit is zowel veiligheidsplan als hulpverleningsplan

Share by: