Stappen

Dit is het portaal over Huiselijk Geweld en KinderMishandeling (HG/KM) gebaseerd op het handboek voor de wijkteams in Rotterdam. Het is opgesteld met behulp van ervaren HG/KM-deskundigen werkzaam bij de wijkteams vanuit verschillende organisaties, leden van het ExpertiseTeam, een STP-expert en een ouderenexpert van VTRR, een LHBTI-expert van Humanitas, boeken, internet en ervaring. Er is zoveel mogelijk bronvermelding in de tekst verwerkt wanneer dit van toepassing was.


Deze site kan gebruikt worden als steuntje in de rug bij je werk als HG/KM-de­skundige. Het is vooral een inhoudelijke site waarin je ideeën kunt opdoen.


Uitgangspunten

Hulpverlening bij HG/KM is een mensen-vak en iedere cliënt is anders, ook al lijken ze op elkaar in hun processen. In dit vakgebied ben je zelf het belangrijkste instrument. Instrumenten, richtlijnen en onderzoeken zijn hulpmiddelen. Jij en eigenlijk meer nog de cliënt en het cliëntsysteem zijn leidend. Het feit dat jij ‘jij’ bent, bepaalt het gesprek. Wanneer een cliënt een gesprek heeft met hulpverlener Pietje, is dat een ander gesprek als dat met hulpverlener Jetje, alleen maar omdat Piet en Jet andere mensen zijn. Je eigen kennis en ervaring, maar ook zaken als je eigen socialisatie, cultuur, levensopvatting en aanleg voor humor, spelen een rol.

 

HG/KM bestaat uit drie hulpverlenings-domeinen wanneer het gaat over een gezin met kinderen:


Jeugd
Mensen met een SKJ-registratie en gespecialiseerd in onderwerpen als opvoeding, ontwikkelingsproblematiek en gezinsaanpak. Ervaring op werkplekken waar gewerkt wordt met kinderen, waarbij de focus ligt op opvoeding, ontwikkelingsproblematiek, zaken als hechting en jeugdpsychiatrische labels.

Volwassenen
Mensen die gespecialiseerd zijn in psychosociale problematiek bij volwassenen en eventueel jongeren, specifieke vormen daarvan zoals verslaving, LVB-problematiek, etc.


HG/KM
Mensen die opgeleid zijn in de systeemtheoretische principes en meer specifiek de dynamiek van afhankelijkheidsrelaties, vormen van HG/KM en de verschillende aanpakken, methodieken en vaardigheden, do’s en dont’s en risico’s van bepaalde benadering van gezinnen. Om een voorbeeld te geven: iedereen kent de meldcode, maar wanneer je die toepast bij eergerelateerd geweld, is er een verhoogd risico op een dodelijke afloop.


HG/KM is in dit rijtje een specialisatie, waar zowel iemand van jeugd als iemand van het volwassenen domein zich in kan hebben gespecialiseerd. Zorg dat alle drie de domeinen vertegenwoordigd zijn in je aanpak. Dat betekent dat je vaak samen moet optrekken met een collega.


Bij HG/KM zijn de uitnodigingen tot parallelle processen, overdracht en tegenoverdracht groot, want HG/KM gaat altijd over relaties. Je eigen meningen, overtuigingen, schaamte en taboes kunnen maken dat je in een proces gezogen wordt, zonder dat je daar erg in hebt. Het kan maken dat je sommige zaken moeilijk vindt om te bespreken, dat je de neiging hebt om een pleger te gaan vertellen wat goed en wat fout is of het gevoel van ‘vriendinnen’ hebt bij een slachtoffer. Hou met andere woorden jezelf en je eigen rol in het hulpverleningsproces goed in de gaten. Blijf reflectief, overleg met collega’s, bespreek je zaak in een casuïstiekoverleg (ook wanneer het je eigenlijk niet nodig lijkt) en maak tijd voor intervisie. Voor het bespreken van complexe zaken, inhoudelijk advies of reflectieve vragen kun je ook bij het Expertise Team terecht. 


Landelijke uitgangspunten



Sander van Arum en Linda Vogtländer hebben een model gemaakt waarbij eerst samengewerkt wordt voor veiligheid en daarna voor risicogestuurde en herstelgerichte zorg. Zij hebben dit beschreven in: ‘Eerst samenwerken voor veiligheid, dan samenwerken voor risicogestuurde zorg, Een duurzame visie op ketenzorg bij kindermishandeling, huiselijk geweld en seksueel misbruik en de centrale rol hierbij van het triage-instrument Veilig Thuis’

Dit is landelijk een leidend stuk. Daarom zijn veel aspecten hiervan en de kernprincipes (systeemgericht, integraal, risicogestuurde en herstelgerichte zorg) meegenomen en verwerkt in dit handboek. Verder geldt dat huiselijk geweld en kindermishandeling vraagt om een systeemgerichte, integrale aanpak met een focus op veiligheid.

Share by: