Film

Korte films

Muiselijk geweld

In Muiselijk geweld wordt duidelijk hoe en waarom een stel in een spiraal van huiselijk geweld terecht kan komen.

Deze gedramatiseerde verfilming is gebaseerd op de spiraal van geweld zoals die beschreven is in het boek ‘Intieme Oorlog’ van Martine Groen en Justine van Lawick.

De krachtig gespeelde rollen van zowel Mimi als Bobo zetten een reële weergave van een mogelijke werkelijkheid neer. 

De pakkende stem van Jack Wouterse maakt het geheel meeslepend en aangrijpend.

Een leerzame film voor mensen die niet begrijpen hoe het geweld in hun relatie zo ver heeft kunnen oplopen.

In 2016 is de film genomineerd geweest voor de Gouden Reiger 2016.

Het Podium

Verfilming van de Podium-methodiek.


‘Het Podium’ is de beschrijving van een systeemgerichte en psychodynamische kijk op overlevingsstrategieën, aan de hand van de metafoor van een toneelstuk op een Podium.


Meer info hier

Kattenfilms

In deze motiverende filmpjes komen verschillende vormen van huiselijk geweld aan bod. We hopen dat ze uitnodigen om je verder in de onderwerpen te verdiepen.


1.   Stalking

2.   Kindermishandeling

3.   Huiselijk geweld

4.   Oudermishandeling

5.   Seksueel geweld

Niet recht, maar rond



In Niet recht maar rond wordt de kern van systeemtheoretisch werken bij huiselijk geweld uitgelegd.

Bedacht op overdracht



Dit filmpje gaat over de meest voorkomende overdrachtsrollen in de hulpverlening bij huiselijk geweld.



Van piekeren naar passie

Het belang van tijd maken voor passie.


Een goed verhaal


Een aansprekende vorm van systeemtheoretisch werken is het gebruik maken van narratieven.

Equine, onverwachte kracht

Equine assisted coaching is een ervaringsgerichte en cliëntgeoriënteerde methode die zich afspeelt in aanwezigheid van een paard. Het paard geeft hierbij directe, eerlijke en ordeelloze feedback en verschaft daarmee zowel de coachee als de coach waardevolle informatie. Deze informatie kan ook een ondersteunend effect hebben naast reguliere behandeltrajecten.

In de equine assisted coach benadering treedt de coach op als facilitator, die de voorwaarden schept voor persoonlijke groei van de coachee. Coach en paard werken samen om de coachee te stimuleren zijn eigen oplossing of antwoorden te vinden.

Memosa

Een project van Enver


Wij, de mentormoeders van MeMosa zijn moeders die opgeleid zijn in hoe om te gaan met huiselijk geweld. We hebben veel ervaring in het begeleiden van vrouwen die te maken hebben met huiselijk geweld. Een aantal van ons is zelf slachtoffer geweest. We weten dus heel goed hoe moeders en kinderen zich voelen die te maken hebben met een onveilige thuissituatie.


Misschien denk je dat er in jouw geval geen sprake is van huiselijk geweld, omdat je partner geen lichamelijk en/of geestelijk geweld gebruikt. Of, denk je dat je mede schuldig bent aan de situatie, omdat je niet doet wat er van je wordt gevraagd. Weet dan dat dat niet uitmaakt: je partner mag jou niets verbieden en je nergens toe dwingen.Schadelijke traditionele praktijken, zoals onderdrukking, (dreigen met) eerwraak, uithuwelijking en genitale verminking zijn ook vormen van huiselijk geweld.


Meer info klik hier

Masterclasses (binnenkort online)

Complexe scheidingen

Gedeelde zorg is...dubbele zorg of halve zorg?

het gezin als systeem na scheiding


Na scheiding willen de ex-partners het liefste los zijn en afstand creëren.

Maar, vaak tegen wil en dank, blijken ze juist dan in sterke mate een systeem te blijven als er

kinderen zijn. 

Hoe kunnen we dan, tegen die stroom in, systemisch werken.


In mijn voordracht neem ik jullie mee over de soms heel verrassende wegen die ik vond.


Thema':

-Ouders: van partner naar alleenstaande ouder, halve zorg of twee keer zorg?


-Het kind door de helft? naar een kwalitatieve benadering.


Spreker: Liesbeth Groenhuijsen

Slachtoffer- en plegergedrag

Deze masterclass richt zich op bewustwording van het belang van systemisch denken en werken bij huiselijk geweld en kindermishandeling. In de masterclass wordt kennis aangeboden over patronen in het gedrag van slachtoffer en pleger die het geweld/mishandeling in stand houden. Vervolgens zullen verschillende systemische interventies worden besproken die ingezet kunnen worden


Spreker Seaske Verbeek

(Interculturele) narratieven


Mensen geven in en door verhalen betekenis aan de wereld om hen heen en betekenis aan wie zij zelf zijn. Door deze verhalen als uitgangspunt te nemen, vervallen culturele barrieres. 


Spreker Samira Boubkari

Martine Groen

Deze masterclass gaat over huiselijk geweld en trauma.


Hoe zit het met trauma’s en huiselijk geweld en wat zijn de effecten? 


Maar ook chronische stress in gezinnen en trans-generationeel geweld, 

hoe trauma’s worden overgedragen naar de volgende generatie.


Spreker Martine Groen

Sil Hol

Mensen kunnen zo vastzitten in manieren hoe ze met elkaar omgaan dat ze zichzelf en anderen (onbewust/onbedoeld) kunnen beschadigen. 

Hoe ga je in gesprek om dit te leren begrijpen en herkennen waarom dit steeds gebeurt in de relatie en hoe betrek je iedereen erbij. 


Dit aan de hand van generationele overdracht, eigen thema’s en kwetsbaarheden, maatschappelijke context etc.


Zodat er ruimte kan komen voor gezondere ondersteunende patronen in het licht van onder andere alle voorgaande thema’s in deze masterclass.


Spreker Sil Hol

Masterclass010

De masterclasses zijn op aanvraag van HG-deskundigen uit de wijkteams over systeemtheorteisch werken met HGKM.


Ze zijn opgenomen in juni 2022 in theater Walhalla.

Aftermovies

In 2020, 2021 en 2022 hebben we het GEWELD(dad)IG Filmfestival georganiseerd. Kijk hier de aftermovies terug.

Kindermishandeling

In de week tegen de kindermishandeling 16-22 november 2020 was het allereerste online filmfestival tegen huiselijk geweld en kindermishandeling.

Psychisch geweld

Rond de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen (25 november) was de 2e editie van het online filmfestival tegen huiselijk geweld en kindermishandeling van 22-30 november 2021.

Deskundigheidsbevordering

(Binnenkort online)

De 3e editie was van 21-30 november 2022.

Livestreams

Tijdens het GEWELD(dad)IG Filmfestival zijn er meerdere experts aangeschoven voor een livestream. Hieronder kun je deze terugkijken.

Aafke Schaarlo

Aafke Scharloo is zelfstandig gevestigd klinisch psycholoog met specialistische expertise 

in diagnostiek en behandeling na seksueel misbruik, mishandeling en trauma. Ze is gespecialiseerd in de hulpverlening van mensen met een verstandelijke beperking.


Naast diagnostiek en behandeling van seksueel misbruik en seksueel grensoverschrijdend gedrag van kinderen, jongeren en volwassenen en adviseert ze instellingen, therapeuten, ouders en jongeren zelf in het omgaan met deze problematiek. Ze is co-auteur van het boek: SOS; Snelle Opvang na Seksueel Misbruik van mensen met een verstandelijke beperking.

 

Daarnaast is ze lid van de Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik. De Taskforce jaagt in opdracht van de ministeries van V&J en VWS (de uitvoering van) beleid op het gebied van misbruik en mishandeling aan. Aafke is tevens opgeleid tot APSAC Forensisch Interviewer en heeft jarenlange ervaring in het voeren van deze gesprekken zowel in het hulpverleningskader als in het justitiekader en het trainen van deze gesprekstechniek en het superviseren van hulpverleners en politiemensen hierbij.Aafke Scharloo is zelfstandig gevestigd klinisch psycholoog met specialistische expertise in diagnostiek en behandeling na seksueel misbruik, mishandeling en trauma. Ze is gespecialiseerd in de hulpverlening van mensen met een verstandelijke beperking.


Naast diagnostiek en behandeling van seksueel misbruik en seksueel grensoverschrijdend gedrag van kinderen, jongeren en volwassenen en adviseert ze instellingen, therapeuten, ouders en jongeren zelf in het omgaan met deze problematiek. Ze is co-auteur van het boek: SOS; Snelle Opvang na Seksueel Misbruik van mensen met een verstandelijke beperking.

 

Daarnaast is ze lid van de Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik. De Taskforce jaagt in opdracht van de ministeries van V&J en VWS (de uitvoering van) beleid op het gebied van misbruik en mishandeling aan. Aafke is tevens opgeleid tot APSAC Forensisch Interviewer en heeft jarenlange ervaring in het voeren van deze gesprekken zowel in het hulpverleningskader als in het justitiekader en het trainen van deze gesprekstechniek en het superviseren van hulpverleners en politiemensen hierbij. Ze is ook lid van de kerngroep van GHNT.

Marsha Pinedo

Graag deel ik mijn droom met je.


 
 

De droom waarin kinderen zo lang mogelijk kind kunnen zijn. Waarin ze zo min mogelijk last hebben van de scheiding van hun ouders. Waarin alle ouders na de scheiding respectvol met elkaar omgaan.


Een droom waarin kinderen zien dat ouders -ook na een breuk- met elkaar verbonden kunnen blijven, al zijn ze los van elkaar.


Maar boven alles een droom waarin écht naar kinderen geluisterd wordt. Als je je kind centraal stelt en luistert naar wat het te zeggen heeft, verlegt de focus zich van je hoofd naar je hart. Daar kan een hele hoop leed mee worden voorkomen en daar wil ik met Villa Pinedo mee helpen.


www.villapinedo.nl



Archell Thompson

De Rotterdamse storyteller van Curaçaose komaf, Archell Thompson, neemt je mee in zijn ontsnapping van hoofd naar hart. Met zijn exceptionele talent ontwikkelde hij een succesvolle methodiek genaamd Catwalk Challenge. Hiermee creëert hij een podium om schaamte en taboeonderwerpen bespreekbaar te maken. Dit wordt veelvoudig door gemeenten, scholen en jeugdinstellingen ingezet.


Met zijn veelbesproken theatervoorstelling De Naakte Antilliaan zorgde hij voor opschudding in de theaterwereld. Zelden lag de lach, traan en angst zo dichtbij elkaar. De kwetsbaarheid was iedere seconde voelbaar bij het publiek. Naar aanleiding van zijn zeer succesvolle voorstelling schreef hij het gelijknamige boek De Naakte Antilliaan. Dit is een verhaal dat vol aandacht is beluisterd door zowel burgemeester Aboutaleb als toenmalig Koningin Beatrix.


www.archell.nl

Drs. Martine Groen is de oprichter van het Instituut voor Geschillen.

Met haar achtergrond als BIG-geregistreerd psycholoog / psychotherapeut werkt zij als relatie- en gezinstherapeut en is zij lid van diverse beroepsverenigingen. Martine is specialist in het behandelen van een Posttraumatische stressstoornis.

Zij is co-auteur van het boek ‘Intieme oorlog’.



Idealist & directeur van Emancipator



Drs. Jens van Tricht: ‘Ik ben een idealist, een anarchist en een feminist. Ik geloof in een betere wereld. En ik geloof dat we ons daarvoor allemaal in moeten zetten.

Een rechtvaardige samenleving kan niet bestaan zonder rechtvaardige genderverhoudingen – tussen mannen, vrouwen en al diegenen die zich niet thuis voelen in deze hokjes. En rechtvaardige genderverhoudingen zijn onhaalbaar als mannen daar niet een actieve bijdrage aan leveren. Ik geloof dat we feminisme nodig hebben voor een betere wereld. En ik geloof dat mannen feminisme nodig hebben voor een beter leven.’


Foto: © Jelmer de Haas.

Mr. dr. Katinka Lünnemann werkt als senior onderzoeker bij het Verwey-Jonker instituut.

‘Samen met Majone Steketee geef ik leiding aan het thema Geweld en veiligheid in gezin en relatie. Daarnaast ben ik sinds 2019 bijzonder lector Effectieve bescherming van kinderen bij het lectoraat Jeugd aan de Hogeschool Utrecht. Ik heb een juridische en sociologische achtergrond. Mijn onderzoek beweegt zich op het snijvlak van recht en samenleving, vooral op de thematiek van geweld in relaties en gezinnen. Ik doe vooral kwalitatief onderzoek, procesevaluaties en wetsevaluaties.’

Hilde Van Mieghem is een Vlaams actrice, auteur en regisseur. Ze studeerde in 1981 af aan de Studio Herman Teirlinck. Zij is als actrice in diverse Vlaamse, Nederlandse, Franse en Duitse films en tv-series te zien geweest. Naast het acteren schrijft ze ook scripts en is ze regisseur. Van Mieghem was zowel regisseur, schrijfster als producer van De Kus (2004) en De suikerpot (1997). Zij was in 1987 de eerste Vlaamse die naakt in de Playboy verscheen.

In 2006 werd ze genomineerd voor de Vlaamse Cultuurprijs voor Film.


In 2015 regisseerde ze haar eerste non-fictieproject, Voor altijd, een tv-programma over de dood voor Eén, waarvoor ze samenwerkte met Chris Dusauchoit. Gezien het thema, werd het uitgezonden op Allerheiligen van dat jaar. Voor Canvas maakte ze een driedelige documentaire over kindermishandeling, Als je eens wist (2020). Van Mieghem werd als kind zelf mishandeld.

Nikki Lee Janssen

Nikki Lee Janssen, ervaringsdeskundige en expert op het gebied van sexting, sextortion & online shaming.


Ik hoor je denken, ervaringsdeskundige en expert? Klopt! Ik heb het zelf meegemaakt.


Een ervaring waar ik veel van geleerd heb en om heb weten te draaien naar iets positiefs. Ik schreef het boek ‘‘Niet van iedereen #de hel die online shaming heet’’over mijn verhaal en heb het mijn missie gemaakt om het taboe op deze onderwerpen te verbreken!

.

Inmiddels werk ik als beleidscoordinator op het thema online seksueel geweld, spreek ik regelmatig over mijn verhaal op congressen en binnen professionele instanties. Daarnaast ben ik veelvuldig in de media te zien om mijn kennis en expertise te delen.”

Dijkstra: onderzoek, scholing en advies, expert coercive control


Sietske Dijkstra promoveerde in 2000 bij de universiteit Utrecht op een biografische studie naar de relationele impact van geweld in de kindertijd. Ze was bijna acht jaar lector huiselijk geweld en hulpverlening in de keten en maakte deel van de commissie Samson die onderzoek deed naar seksueel misbruik in de jeugd- en pleegzorg.


Ze is sinds september 2021 commissielid bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven. In 1998 richtte zij haar bureau Dijkstra op. Zij is werkzaam als praktijkgerichte onderzoeker en ontwerpt en geeft cursussen in nascholing aan professionals over de aanpak van geweld. Thema’s zijn intergenerationeel trauma, kindermishandeling en kwetsbare gezinsrelaties, complexe scheiding, ouderverstoting, (ex)partnergeweld en dwingende controle en moed bij de aanpak van geweld. Doel is versterking van de praktijk door skillful performance.


Ze beweegt heen en weer tussen kennen en weten. In 2021 rondde zij bij de hogeschool van de kunsten in Utrecht een creative design master cross over creativity af. Zij ontwierp met het filosofische frame van tacit knowledge de werkvorm de PLOOI en een cursus belichaamde professionaliteit.


Ze maakt sinds 2012 deel uit van de gezellengroep normatieve professionalisering opgericht door Harry Kunneman waarin normatieve vraagstukken en Goed Werk worden bestudeerd aan de hand van muzische werkvormen. In 2019 brachten zij over hun werk een waardencahier uit, In goed gezelschap.


 www.sietske-dijkstra.nl

Siets Bakker

Auteur en spreker over systemisch werken


Systemisch werken geeft een andere kijk op wat je meemaakt. Het legt de verborgen verbindingen van dynamieken en gedrag bloot.


Siets Bakker is expert in systemisch werken: ze heeft er meerdere boeken over geschreven en is veelgevraagd spreker. Haar vragen en kennis brengen nieuwe inzichten, waardoor het je makkelijker goed kan gaan.


Foto: NVON


www.rakevragen.com



Celal Altuntas

Eerwraak-specialist

Het verhaal over Celal

Celal Altuntas kwam op zijn twintigste als vluchteling naar Nederland vanuit Turkije. Zijn jeugd in een piepklein Koerdisch dorp beschreef hij in zijn debuutroman Het dorp van de zeven broers (2007).
In Regen zonder modder (2016) vertelt hij hoe hij in Nederland transformeerde tot maatschappelijk werker en schrijver. Hij schetst een confronterend beeld van het leven van een vluchteling en de worsteling om in ons land een plaats te veroveren.

Als eerwraak-specialist krijgt Altuntas veel te maken met zaken rondom eerverlies en eer gerelateerde geweld kwesties. Hij wordt ook weleens eerwraak specialist genoemd door de journalisten. Bovendien is hij bijna ervaringsdeskundige. Als kind moest hij de moord op twee ooms wreken. 
In zijn boek 'Het is je zusje!' gaat over deze eerkwesties. Van de vijfhonderd meldingen per jaar Nederland gaat het in vijftien gevallen van eergeweld om moord. Het boek is bedoeld om te begrijpen waarom dit alles gebeurt en voor wie wil weten hoe daar een eind aan kan komen.

Jef Slootmaeckers is maatschappelijk assistent, contextueel systeemtherapeut certified EFT therapeut, supervisor en trainer (ICEEFT).


Hij werkte jarenlang in het algemeen welzijnswerk en verdiepte zich in het werken met partnergeweld en agressie. Hij specialiseerde zich in EFT en geweld en zoekt naar manieren om partnergeweld te benaderen vanuit gehechtheid en liefde. Jef is als trainer en supervisor verbonden aan verschillende opleidingscentra in Vlaanderen en trainde afgelopen jaren vele mensen en teams in binnen- en buitenland.
Hij is auteur van verschillende nationale en internationale artikels en schreef samen met Lieven Migerode het boek: Partnergeweld en Emotionally Focused Therapy. Vechten voor de liefde. (Lannoo Campus).


www.eft-belgium.org


De livestream is samen met Lieven Migerode.

Lieven Migerode

Lieven Migerode is klinisch psycholoog, erkend relatie en gezinstherapeut, opleider en supervisor BVRGS.

Hij introduceerde Sue Johnson in België ter gelegenheid van het Good Enough Couple Congres in 2006. In 2014 richtte Lieven EFT België op en organiseerde het eerste externship.
Ondertussen verzorgde Lieven EFT training in België, Nederland, Finland, Ierland, Noorwegen, Zuid-Afrika, Iran, Canada, Polen en Italië en werd hij mentor van nieuwe EFT trainers in Roemenië, Italië en Frankrijk. De EFT training voegt zich bij zijn 40 jaar ervaring als relatietherapeut. Deze ervaring werd neergeschreven in een boek voor koppels over de liefde: Ik zie u graag (uitgegeven bij Lannoo).

Samen met Jef Slootmaeckers schreef hij verschillende nationale en internationale artikels en het boek: Partnergeweld en Emotionally Focused Therapy. Vechten voor de liefde. (Lannoo Campus). Samen trainen ze hun benadering op partnergeweld op vele plaatsen in de wereld.


www.eft-belgium.org


De livestream is samen met Jef Slootmaeckers.

Webinar

De Slimste gemeente was een online show ter informatie voor de wijkteams van de gemeente Rotterdam. Gebaseerd op het programma de slimste mens kwamen er enkele deskundigen het thema uitdiepen. Kijkers konden meedoen door vragen in te sturen.

Plegeraanpak

De gasten:

  • Wim Rijntalder, hoofdinspecteur politie Rotterdam
  • Freija Schuurbiers-Heltzel, beleidsadviseur gemeente Rotterdam
  • Maurits van Aalst, HG deskundige gemeente Rotterdam

 

De presentatie is in handen van Josje van Nes en Ivana Ristic is sidekick.

Ervaringsdeskundigen

De gasten:

  • Merlin Sleeswijk, procesregisseur Team Huisverboden Veilig Thuis
  • Alewijn Verboon, ervaringsdeskundige 'ervaring in huis'
  • Kathleen Soares, HG deskundige gemeente Rotterdam

 

De presentatie is in handen van Josje van Nes en  Ivana Ristic is sidekick.

 

STP/VGV

De gasten:



  • Marijke van Dongen, projectleider VGV Centrum Jeugd en Gezin
  • Sara Muse, sleutelpersoon en ervaringsdeskundige VGV 

 

De presentatie is in handen van Josje van Nes en Ivana Ristic is sidekick.

 


Share by: