Wanneer je de eerste interventies hebt ingezet om de eerste veiligheid te bewerkstelligen kun je gaan bekijken wat er nodig is om deze veiligheid op lange termijn te waarborgen, met andere woorden wat is er nodig om structurele veiligheid te garanderen. Ook hier is een goede analyse de eerste stap.

Afhankelijk van de problematiek in een relatie, een gezin of een familie zijn er verschillende interventies nodig. Daarvoor is nodig om te weten welke triggers, patronen en dynamieken er uitgediept dienen te worden, wat de samenhang daartussen is, welke krachten en beperkingen er zijn en op welk gebied er dan interventies moeten worden ingezet.


De gebieden waar je aan kunt denken zijn onder meer:


·     Dynamiek, is er bijvoorbeeld sprake van afhankelijkheid of van een gesloten systeem


·     Maatschappelijke problemen zoals schulden, huisvestingsproblemen, werkloosheid


·     Onderliggende problematiek zoals psychiatrie bij ouders (persoonlijkheidsproblematiek of juist PTSS, Autisme, of andere AS1-problematiek)


·     Verslavingsproblematiek,


·     LVB


·     Hechtingsproblematiek

·     Trauma, denk hierbij aan trauma dat al bij ouders bestond uit eerdere (jeugd)ervaringen, maar ook aan trauma dat opgelopen is door het huidige huiselijk geweld. Met name kinderen worden nogal eens vergeten als het gaat om traumaherstel bij HG/KM


·     Opvoedingsproblematiek


·     Ontwikkelingsproblematiek


·     Ziekte of syndromen


NB: Bekijk ook welke krachten er zijn en hoe deze juist versterkt kunnen worden.


Afhankelijk van het type en de zwaarte van de problematiek kunnen er dan verschillende interventies worden ingezet. Die variëren van ingekochte trainingen voor kinderen tot gespecialiseerde zorg waarvoor een arrangement geschreven moet worden of doktersverwijzingen naar de GGZ.


·     Zorg dat je alles in samenspraak met je cliënten doet en weet dat je tijd nodig hebt om alle neuzen dezelfde kant uit te krijgen.


·     Zorg dat je breed blijft kijken en een aanpak inzet die nodig is. Dus kijk verder dan alleen empowerment en opvoedondersteuning. Zorg dat je een integrale aanpak inzet en dat er samenhang zit in je aanpak. Hou hier rekening mee bij de keuze voor interventies en ga niet alleen maar interventies stapelen.


·     Kijk ook naar versterking van krachten en passies in plaats van je te beperken tot hulpverleningsinterventies.

Soms is meer onderzoek nodig. Voor bijna alle bovengenoemde gebieden bestaan allerlei onderzoeken, waarvan een aantal ook door het ExpertiseTeam gedaan kunnen worden. NB: symptomen van trauma, opgelopen door getuige zijn van huiselijk geweld tussen ouders, of slachtoffer zijn van kindermishandeling anderszins, komen vaak overeen met symptomen van verschillende diagnoses als ADHD, ASS en dergelijke. Zorg daarom dat de gezinssituatie bekend is bij de specialisten die onderzoek doen.


S. van Arum en L.Vogtländer benoemen in deze fase ook het leren omgaan met terugval. Verder geven zij aan dat ‘nadat het hulpverleningsplan in gang is gezet om te komen tot stabiele veiligheid de taak volgt om waar nodig (trauma)behandeling te bieden om geweldservaringen te verwerken, om psychische klachten te verminderen en om de persoonlijke ontwikkeling te bevorderen van de individuele gezinsleden. Wanneer duidelijk wordt dat kinderen of volwassenen last hebben van traumatische herinneringen is het belangrijk om een individuele traumabehandeling eerder in het traject te starten. Als uit de risicotaxatie blijkt dat posttraumatische klachten van een ouder of het zelf mishandeld zijn als kind behoren tot de belangrijke in standhoudende risicofactoren voor het voortduren van een onveilige interactie tussen ouder en kind of tussen de partners, is er gespecialiseerde GGZ nodig in de fase van risicogestuurde zorg.’

Share by: