Bij een hulpverleningsplan of plan van aanpak of behandelplan of hoe je het plan ook wilt noemen, staan de stappen die je gaat nemen om in deze specifieke casus ervoor te gaan zorgen dat het geweld stopt en de situatie veilig wordt.


Welke stappen je hiervoor moet nemen hangt sterk van de zaak af.


Wat voor HG/KM in ieder geval geldt, tenzij je te maken hebt met intiem terreur of coersive control, is dat je systeemgericht en integraal te werk gaat met een focus op veiligheid. Zorg daarom dat je de tijd neemt om een goede analyse te maken van het hele plaatje, zodat je goed in beeld hebt wat dynamiek, patronen in die dynamiek en persoonlijke problematiek is. En met welke krachten en welke beperkingen je te maken hebt.


  • Systeemgericht: HG/KM is problematiek die altijd tussen mensen speelt. Het gaat altijd over problemen in de relatie. Zowel pleger als slachtoffer als de kinderen spelen een rol in de dynamiek die in het gezin speelt. Het vraagt daarom, naast eventuele hulp voor de afzonderlijke leden in een gezin, een systeemgerichte aanpak, omdat systeemgerichte methodieken, er op gericht zijn de dynamiek aan te pakken. 
    Met systeemgericht kijken en werken bedoelen we meer dan dat voor alle leden van een gezin hulpverlening inzet wordt. Dat zou je ook ‘gezinsaanpak’ kunnen noemen. En hoewel ook een gezinsaanpak vaak nodig is bij HG/KM, gaat het bij systeembenadering om een specifieke manier van kijken vanuit een systeemvisie. Het gaat er niet zozeer om dat je alle gezinsleden hebt benaderd, het gaat om het begrip dat alle gezinsleden onderdeel zijn van een gezamenlijke dynamiek. Die dynamiek wordt onbewust door alle gezinsleden in stand gehouden. Om systeemgericht te werken, moeten interventies onder meer gericht zijn op die dynamiek (onderliggende patronen) en niet alleen op de triggers van die patronen of op de individuele gezinsleden zonder de samenhang van de dynamiek mee te nemen.
  • Integraal: HG/KM is zowel veiligheidsproblematiek als hulpverleningsproblematiek en moet daarom integraal worden opgepakt. In huiselijk geweld gedragen mensen zich vanuit hun overlevingsstrategieën, ook wel hun kindstukken genoemd. Er staan eigenlijk twee kinderen voor je die enorme ruzie hebben. In dit geval is het jongetje echter een man van 34 die drie keer per week in de sportschool staat te trainen. Je hebt dus als het ware twee ouders nodig. Eentje die handhaaft en eentje die helpt. Dat werkt alleen wanneer die ‘ouders’ intensief samenwerken (politie en hulpverlening).



  • Volledige aanpak: Je hebt triggers, patronen en dynamiek. Om ervoor te zorgen dat het HG/KM stopt, zul je op alle drie de gebieden een aanpak moeten inzetten. Alleen een aanpak op de trigger zal het HG/KM niet stoppen. Dus wanneer de trigger voor het geweld ‘schulden’ is, zal het geweld vervolgens niet automatisch stoppen wanneer die schulden zijn aangepakt. De HG/KM-dynamiek en de onderliggende patronen zijn namelijk gewoon nog aanwezig in het gezin.

Onder de verschillende vormen van huiselijk geweld staan informatie, interventies en tips per vorm van huiselijk geweld. Daar kan je lezen per specialisme wat het is, wat je moet weten, wat je altijd doet en hoe je het zou kunnen aanpakken.

Voor alle vormen geldt:


·     Dat het verstandig is om zaken concreet en feitelijk te maken zodat het voor iedereen helder is wat de plannen zijn en er minder kans is op parallelle processen.


·     Dat duidelijk is wat ieders verwachtingen zijn, dat ze realistisch zijn en zo mogelijk moeten worden bijgesteld.


·     Dat duidelijk is of wordt wat de wensen zijn van een cliënt of cliënten en hoe die zich verhouden tot de samenwerkingsafspraken.


·     Dat je een open houding hebt en oprechte interesse toont en dat je beseft dat je wel een andere rol hebt dan de cliënt, maar dat de verhouding gelijkwaardig is. Dus mét cliënten praten in plaats van over cliënten.


·     Zorg dat je plannen duidelijk zijn met duidelijke doelen en eventueel tussenstapjes ten behoeve van die doelen. Deze doelen maak je samen met de cliënten.


·     Met liefde en respect zonder oordeel.


Share by: